29 грудня 2023

Практичні вправи для покращення стилю письма

Вітаю з прийдешнім Новим 2024 Роком, творчі душі! Бажаю, щоб в наступному році до вас прийшли мир та злагода, а творче натхнення вийшло з берегів ваших обмежень та затопило неймовірною кількістю чудових історій.

Published from Blogger Prime Android App

А щоб стимулювати цей процес пропоную випробувати декілька практичних вправ, які дозволять прокачати свою письменницьку майстерність, а може й допоможуть знайти свій авторський стиль.

Рекомендую з нового року провести невеличкий творчий марафон. Кожного дня виконуй одну практичну вправу з цієї статті, а в неділю підбий підсумки свого мистецького зростання. Буде дуже класно, якщо ти опублікуєш їх в коментарях. Це може бути навіть посилання на твої соціальні мережі. В такому випадку я обов'язково відвідаю акаунт та поставлю вподобайку.

Імітація улюблених авторів

У тебе напевне є автор чи авторка, якими ти захоплюєшся, книжки яких перечитуєш по декілька разів. Так от першим завдання буде написати короткий уривок, імітуючи його або її стиль

Щоб успішно виконати вправу, окрім вмісту тобі потрібно відслідкувати, яка мова використовується, зрозуміти характерну структуру побудови речень і сцен, акценти, які встановлює твій улюбленець чи улюблениця.

Якось я проводила такий експеримент ще у школі, коли було творче завдання завершити незавершений твір автора. Учителька не наполягала саме на художньому варіанті продовження, просто хотіла аналіз з можливим розвитком подій, але я запалала написати саме так, як би це зробив автор.

Це була клопітка робота з виуджування слів, контекстів, ритму, але результат вразив усіх. І мене в першу чергу.

Експерименти зі структурою речення

Я згадала про ритм тексту. Чи відомо тобі, що він регулюється довжиною речення? Прості чи складні речення, використання зворотів чи їх максимальне уникання, структуроване викладення чи оригінальність композиції.

Спробуй висловити одну й ту саму думку кількома способами, використовуючи ті ж слова, змінюючи лише її ритм. А ще таким чином можна зробити з художнього тексту публіцистичний чи навпаки. Буде дуже цікаво почитати результат.

Використання зображень і метафор

Реалізувати цю вправу тобі добре допоможе уважність, яка також дозволяє уникнути помилок в описах. Оточення, в якому існують персонажі, їхні переживання - все це потребує ретельного розкриття у твоєму неповторному стилі. І не переймайся з приводу того, що стилю в тебе поки що немає, бо насправді він є. Слова, які використовуєш тільки ти, твої асоціації при якихось подіях, те, як ти будуєш речення, - все це і є твій стиль.

Спробуй описати якийсь предмет, подію чи відчуття, якомога образніше. Змусь читача побачити/пережити/відчути те саме, що й персонаж. Підказкою буде твій власний самоаналіз.

Діалоги: Натуральність та індивідуальність

Іноді, коли мене відволікають під час читання, і я повертаюся до тексту, в першу мить не можу зрозуміти, чию відповідь прочитала в діалозі. Навіть якщо розмовляють чоловік і жінка, які належать до різних соціальних груп. Таке виникає, коли автор чи авторка не знають або не звертають уваги на те, що ці люди насправді говорять по-різному. Або немає достатнього розуміння характеру персонажа.

В будь-якому разі, ти себе вбережеш від такої помилки, бо зробиш наступну вправу: прописати один і той самий діалог, але між різними персонажами. З використанням авторських пояснень і без них. Від першої особи і від третьої. І будь-яким іншим способом, який тобі заманеться.

Редагування та переробка

Це одна з найулюбленіших моїх вправ. Нажаль, за моїм досвідом більшість авторів нею нехтують. Особливо у випадку з власними творами, які судячи зі стану текстів коригуються тільки під час публікації. А от мені подобається корегувати чи не більше ніж писати. Мої вже давно опубліковані твори можуть зазнати суттєвих змін за моїм бажанням. Тому мені не дуже подобається варіант співпраці з платформами, де вже завершений текст можна виправляти тільки з дозволу редактора. 

Візьми уривок твору свого чи іншого автора та спробуй його покращити. Подивись на нього під іншим кутом чи з висоти нових знань, нового досвіду і перероби.

Техніка письма в потоці

Тут все просто: ставиш таймер на 15, 20 чи 25 хвилин (не більше) і починаєш писати якомога швидше. Не зупиняйся для формулювання більш влучних речень чи слів, не відволікайся на відчуття дискомфорту, бажання зробити собі бутерброд чи терміново подзвонити мамі. Ти все це обов'язково зробиш, але вже після виконання вправи. Ця техніка дозволяє вийти зі ступор, розвиває фантазію, ти вчишся налаштовувати я на роботу, збільшується концентрація і ще купа різних особистих плюсів може з'ясуватися під час її виконання.

Заключення

Це просто - виконання завдань не потребує багато часу, хоч і дозволяє досягнути потужного результату. Пройшовши цей тижневий челендж, ти обов'язково знайдеш улюблені вправи та покращиш свої мистецькі навички. 

До зустрічі в новому році! 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Використання електронних листів для залучення читачів та збільшення продажів

Вітаю, творчі душі! Я вчу і вчуся разом з вами, тому сьогодні будемо розглядати тему електронних розсилок та використання їх для просування ...