12 січня 2024

Як створити власний сайт для письменника

Вітаю, творчі душі! Сьогодні ми розглянемо, чому кожному авторові художньої літератури важливо мати свій веб-ресурс і як за сім простих кроків втілити цю ідею.



Отже, давай дізнаємося, як створити власну цифрову платформу для розвитку свого літературного бренду.

Переваги власного сайту

Гадаю, що питання "Навіщо той сайт взагалі потрібний?" у тебе не виникає, але все ж таки систематизую зазвичай доволі розпливчасті уявлення в три пункти:


Професійний образ. Власний веб-ресурс допомагає автору виглядати більш авторитетно та професійно в очах читачів та колег.

Контроль над контентом. Ти маєш повний контроль над тим, як виглядає та представляється твій контент, включаючи тексти, фотографії, відгуки та інше. Також він допоможе в суперечках щодо авторських прав, якщо такі раптом виникнуть. 

Збір інформації. Власний сайт надає можливість збирати інформацію про свою аудиторію. Таку як електронні адреси для розсилки новин. А також вподобання і відгуки на нові книги чи розділи. Це робить комунікацію з читачами ефективнішою.

Кроки до створення власного сайту

Крок 1: Вибір назви та слогану 

Знайди влучну назву для свого сайту, яка буде відображати тебе як митця, жанр, в якому ти пишеш, або літературний стиль. Намагайся зробити його унікальним, щоб в подальшому назва могла стати й доменним ім'ям твого сайту.

Також не зайвим буде придумати цікавий слоган, який буде закликом і твоїм професійним чи особистим кредо. 

Крок 2: Вибір платформи

Якщо ти тільки починаєш своє професійне сходження, то робити вкладення в розробку сайту не обов'язково. Ти можеш вибрати будь-який ресурс з безкоштовними конструкторами сайтів. Це можуть бути Wix, WordPress, Blogger чи інша платформа на твій смак. 

Головне, щоб тобі подобався дизайн та було зручно користуватися ресурсами платформи. 

Крок 3: Налаштування та дизайн

Наступним кроком повинні бути налаштування. З технічної точки зору всі перелічені платформи інтуїтивно зрозумілі та мають докладні інструкції про те, як це зробити.

Сміливо заходь в усі розділи та підлаштовуй їх під себе. Введи вже придумані назву та кредо. Завантаж іконку, це може бути твоє зображення або логотип. Налаштуй кольорове оформлення, нехай це будуть твої улюблені кольори, та шрифти. 

Крок 4: Розробка вмісту

Тепер переходимо до будови сайту. Проміркуй, які сторінки він має містити. 

Це можуть бути:

  • Про автора
  • Контакти
  • Твори
  • А також безпосередньо стрічка блогу

Додай розділи для зручної навігації:

  • Пошук
  • Архів
  • Форма підписки
  • Цікаві публікації тощо

Постав себе на місце читача. Які розділи тобі було б цікаво почитати. 

Крок 5: Контент та оптимізація пошукових систем

Тепер прийшов час наповнювати твій сайт контентом. Дам кілька порад, які допоможуть зробити його більш привабливим для пошукових систем. 

1. Мітки, рубрики. Розподіл дописів за рубриками не тільки полегшує пошук твоїм читачам, а й пошуковим системам. 

2. Ключові слова. Це запити, які роблять люди, щоб знайти щось в інтернеті. Визнач свої ключові слова та обов'язково використовуй їх у заголовках. В тексті будь обережніше. Занадто висока концентрація ключів може бути сприйнята як спам. 

3. Світлини. Використовуй унікальні світлини, малюнки, графіку. Якщо такої можливості немає, принаймні не бери зображення з чужих сайтів. Використовуй фотосток та редактори візуалу, такі як Canva. 

4. Обсяг тексту. Це не соцмережі, тож ніхто не обмежує тебе в обсязі тексту, але найкраще сприймаються тексти обсягом 3-5 тис. знаків. Іноді до 10, але це повинно бути виправдано цікавою та об'ємною темою. 

5. Структура тексту. Обов'язково структуруй свій текст. Використовуй заголовки, підзаголовки, абзаци, списки, переліки. Такий текст зручніше читати, тому пошуковики з більшим бажанням пропонують їх читачам. 

Крок 6: Просування та взаємодія 

Використовуй всі можливості для того, щоб підвищити відвідуваність сайту. Розміщуй посилання в описах соціальних мереж, ділися зі знайомими та читачами. Повідомляй про оновлення на сайті в своїй стрічці. На платформі, де публікуєш книги також не забувай розповідати про свій веб-ресурс. 

Крок 7: Оновлення та підтримка

Останній, але, мабуть, найважливіший крок - це постійне оновлення та підтримка твого сайту. Регулярно публіку нові дописи та статті, спілкуюся в коментарях, пиши привітальні листи новым підписникам. 

Оновлювати треба не тільки випуском нових публікацій, а й актуалізацією вже опублікованих. Виправляйте помилки, оновлюй дати та інформацію. Все це покращує видачу та популярність твого ресурсу. Адже сайт - це не соціальні мережі, де інформація втрачає актуальність вже через тиждень. Тут статтю можуть читати й через декілька років, якщо інформація в ній актуальна. Більше того, допис з великою кількістю переглядів вважається більш авторитетним, ніж новий. 

На цьому на сьогодні все. Сподіваюся інформація з цього приводу допису допоможе тобі створити чудовий сайт, який буде розвиватися разом із тобою. 


До зустрічі на друкованих сторінках! 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Використання електронних листів для залучення читачів та збільшення продажів

Вітаю, творчі душі! Я вчу і вчуся разом з вами, тому сьогодні будемо розглядати тему електронних розсилок та використання їх для просування ...